Yumuşak kat düzensizliği neden olur?
Mevcut yapılarda döşemelerin farklı sertliklerinden dolayı döşemelerde yumuşak düzensizlikler meydana gelmektedir. Ülkemizde genellikle yapıların birinci katlarında oluşan yumuşak zemin düzensizliği, bu düzensizlikler oluştuğunda bu yapıların depremde kırılmasına neden olmaktadır.
Yumuşak kat problemi nedir?
Yumuşak zemin, ülkemizde zayıf zemin ve bomba zemin olarak da adlandırılır, binanın zemin katında dolgu duvarlarının olmaması veya üstteki zeminden daha zayıf olmasıdır. Deprem hasarlı binalar üzerine yapılan araştırmalarda en sık karşılaşılan sorun yumuşak zemin sorunudur.
Zayıf kat düzensizliği nedir?
B1 – Birbirine komşu zeminler arasındaki dayanım düzensizlikleri (zayıf zemin), bir zeminin efektif kesme alanının, üstündeki zemine göre yönetmelikte belirtilen değerden küçük olması durumunda ortaya çıkar.
Yumuşak kat yapı ölçeğindeki risklerden midir?
Deprem hasarları incelendiğinde üst katlarda yumuşak zemin düzensizlikleri olan betonarme yapıların önemli hasara yol açmadığı, ancak zemin kattaki hasar nedeniyle binanın çöktüğü görülmüştür. Düzensizlikler olduğunda zemin kattaki kolon hasarı artmaktadır.
Yumuşak kat nasıl önlenir?
Yumuşak zemin sarsıntılarını nasıl önleyebiliriz? Zemin kattaki perde sayısını artırın.
B2 düzensizliği nedir?
B2, Bitişik katlar arasındaki rijitlik düzensizliği, bodrum katlar hariç her i’inci kattaki ortalama göreli kat öteleme oranının, bu iki deprem doğrultusuna dik her bir kat için üst veya alt kattaki ortalama göreli kat öteleme oranına bölünmesiyle tanımlanan rijitlik düzensizliği katsayısı η.
Depremlerde ağır hasara neden olan yumuşak kat düzensizlikleri hangi ihmal sonucu ortaya çıkmaktadır?
Konut yapılarında sıkça görülen bu tip düzensizlikler, giriş katlarının yüksek yapılıp, yapıların ticari amaçla daha işlevsel hale getirilmesi için ara duvarların yapılmaması sonucu, deprem sırasında alt katların yatay yönde daha fazla yer değiştirmesine neden olmaktadır.
Burulma düzensizliği nedir?
Burulma düzensizliği, herhangi bir kattaki maksimum bağıl yer değiştirmenin ortalama bağıl yer değiştirmeye oranı olarak hesaplanan bir burulma düzensizliği katsayısına dayanarak tanımlanır.
B3 düzensizliği nedir?
B3, yükleme sisteminin düşey elemanlarının süreksizliği, yük taşıyıcı sistemin düşey elemanlarının (kolon veya perde) bazı katlarda yükseltilerek kiriş veya kolonların üstüne veya ucuna yerleştirilmesi, ya da üst katın perdelerinin alttaki kolonlar üzerine oturması durumudur (Şekil 3).
Ankara’da neden deprem olmuyor?
Ankara, kuzeyde Kuzey Anadolu Fayı, güneyde Tuz Gölü Fay Zonu, doğuda Kırıkkale-Erbaa Fayı, güneydoğuda Seyfe ve Salanda Fayları, batı ve güneybatıda ise Eskişehir Fay Zonu ile çevrilidir.
Ankara yıkıcı deprem olur mu?
Ankara, konumu itibariyle kuzeyde Kuzey Anadolu Fay Sistemi, güneydoğuda Keskin Fayı, güneyde Tuz Gölü Fay Zonu, doğuda Ezinepazarı Fayı ve güneybatıda Eskişehir Fay Zonu ile çevrilidir. Bu faylar aktiftir ve yıkıcı ve büyük depremlere neden olabilir.
Ankara’da fay hattı var mı?
Bülent Özmen ve Doç. Dr. Mustafa Koçkar, Ankara’nın etrafında uzanan tüm fay hatlarını ayrıntılı olarak anlattı: Onlara göre Ankara, kuzeyde Kuzey Anadolu Fay Hattı, güneyde Tuz Gölü Fay Zonu, doğuda Kırıkkale-Erbaa Fayı, güneydoğuda Akpınar Fay Zonu ve güneybatıda Eskişehir Fay Zonu ile çevrilidir.
Burulma düzensizliği katsayısı nasıl hesaplanır?
[ηbi = (Δi(X))maks / (Δi(X))ort > 1.
B1 kat ne demek?
B1) Bitişik zeminler arasındaki dayanım düzensizliği (zayıf zemin): Zeminin etkin kesme alanını ifade eder. Etkin kesme alanı: Depreme dayanıklı duvarların alt kısımları, kolonların etkin alanları ve kapı-pencere boşlukları hariç duvar alanının %15’inin toplamıdır.