İçeriğe geç

Afad Hak Sahipliği Şartları Nelerdir

Hak sahipliğine kimler başvurabilir?

Taşınmazın sahibi gerçek kişidir. Vakıf ve dernek gibi tüzel kişiler hak sahibi olamaz. Söz konusu taşınmazın belgeyi talep eden kişinin mülkiyetinde olan arazi üzerine inşa edilmiş olması ve yapı ruhsatının olması gerekir. Belgeyi talep eden vatandaşın DASK poliçesi olması gerekir.

AFAD hak sahipliği kabul edildikten sonra ne yapılır?

Talep kararlarının açıklanmasının ardından İl Afet ve Acil Durum Müdürlüklerince belirlenecek saatte itiraz süreci başlatılacak.

Hak sahipliği reddedilenler ne yapmalı?

Bu kapsamda; talebi yeterli görülmeyen (RET) ve itirazda bulunmak isteyen vatandaşlarımız, Tablo 1’de belirtilen itirazlarını destekleyen bilgi ve belgelerle birlikte randevu tarihleri ​​arasında Talep Bürolarına şahsen veya yasal temsilcileri aracılığıyla itirazda bulunabilirler.

2 Evi olan hak Sahibi Olur mu?

13) Aynı ilin farklı ilçelerinde iki evi ağır hasarlı olan bir afetzede her iki eve de hak kazanabilir mi? Aynı ilçede veya başka bir ilçede kaç adet ağır hasarlı ev olursa olsun, AFAD uygunsa sadece bir ev inşa edecektir.

AFAD’da kimler hak sahibi olamaz?

Yasal süresi içinde talep ve taahhütte bulunmayan ve borçlandırma işlemini yapmayan kimse yararlanamaz. 2. O yerde kendisine veya eşine ait aynı cinsten ikinci bir evi, işyeri ve ahırı bulunan kimse. 3. Kiracı ve misafir durumunda olanlar.

Depremde yıkılan evin arsası kime kalır?

Eviniz yıkılırsa, devlet kamulaştırma yoluyla arazinin maliyetini üstlenir ve bir fiyat belirler. Bu fiyat karşılığında size inşa ettiği evi verir. Eksik veya fazla ücretler ne olursa olsun, bunlar birbirlerinden hesaplanır.

AFAD hak sahipliği değerlendirildi ne demek?

Madde 3 – Bu Yönetmelikte geçen “yararlanıcı” deyiminden, yıkılmış veya ağır hasarlı yapıları bulunan afetzedelerin mülkiyeti ve yeniden inşa edilecek yapılardan veya verilecek yapı kredisinden yararlanma imkânı anlaşılır.

AFAD hak sahipliği kredisi ne kadar?

AFAD 120 kaynakları zarar gören işleri güçlendirecek.

Hak sahipliği borçlandırma ne kadar?

📢 UYGUN 📢 ➤7269 sayılı Kanunun 40. maddesi gereğince yeni bir işyeri inşa eden vatandaşlara yıllık %4 oranında ve 10 yıl vadeli kredi verilecek. ➤Borç işlemleri, anne veya babası ölmüş küçük vatandaşların anne veya babası veya velileri tarafından yapılabilecek.

Hak sahipliği itiraz sonucu red gelirse ne olur?

Hak sahipleri ve bu itirazla ilgili nihai karar Planlama ve İskan Bakanlığı tarafından verilecektir. Bu itiraz idare tarafından reddedilirse, ret kararının açıklandığı günü takip eden günden itibaren 60 gün içinde idari itirazda bulunulabilir.

Hak sahipliği tekrar başvuru yapabilir mi?

Daha önce hiç başvuru yapmamış vatandaşlarımıza ek süre verilerek başvuru sürecinin yeniden başlatılmasıdır. Başvuru süresi 16-17 Kasım 2023 tarihleri ​​arasında iki gündür ve şu ana kadar AFAD’a başvuru yapamamış vatandaşlarımız başvuru yapabilecektir.

Hak sahibi olup olmadığını nasıl öğrenebilirim?

Hak sahipleri; e-devlet uygulaması üzerinden “Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında çalışma hakları sorgulama” başlığı altında haklarını sorgulayabilirler. İlgili kişi ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün Bakım, Danışmanlık ve İzleme Birimi personelinden de hak sahibi olup olmadığını öğrenebilir.

Deprem hak sahibi oldum ne yapmalıyım?

Afet mağdurları, yardımlardan yararlanmak için iki ay içinde başvuruda bulunmalı ve gerekli belgeleri valilik veya ilçe kaymakamlığına teslim etmelidir. Başvuruya ilişkin bilgiler e-devlet üzerinden edinilebilir.

Depremde yıkılan evlerin yerine yapılan evler ücretsiz mi?

Bu evler ücretsiz olmayacak. Evleri tamamen yıkılan veya ciddi şekilde hasar gören yararlanıcılara masraflar yüklenecek.

Depremde birden fazla evi yıkılanlar ne olacak?

Deprem bölgesinde birden fazla evi olan afetzedeler için sadece bir ev yapılacak. Ayrıca büyükşehirlerde aynı ilçede hasarsız bir evi daha olanlar afet barınaklarından yararlanamıyor. Ayrıca TOKİ orta hasarlı binalar için rehabilitasyon kredisi sağlıyor.

Orta hasarlı bina sahipleri hak sahibi olur mu?

Hasarsız, hafif hasarlı veya orta hasarlı olarak tespit edilen bir yapı kentsel dönüşüm alanı içerisinde yer alıyorsa, Afet Yasası’na değil, Kentsel Dönüşüm Yasası’na göre başvuruda bulunabilir.

Hak sahipliği başvurusu mirasçılara geçer mi?

“Madde 13 – Ölen kişinin afet ve nafaka ile ilgili hakları mirasçılarına geçer. Birden fazla mirasçı varsa, kendilerine ve eşlerine ait bir konut bulunup bulunmadığına bakılmaksızın, mirasçı olarak birlikte hak sahibi sayılırlar.

Deprem konutları kimlere verilecek?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından deprem felaketi nedeniyle yapılan hasar tespit çalışmalarına göre, evleri yıkılacak/acil yıkılacak/ağır hasarlı/orta hasarlı konut sahiplerine, e-Devlet uygulamaları esas alınarak, öncelik sırasına göre illerdeki komisyonlarca konteyner yardımı tahsis edilecek.

Karı koca ayrı ayrı hak sahibi olabilir mi?

İlgili yönetmeliğin 12. maddesine göre, bir kimsenin evi ve işyeri birlikte zarara uğrarsa, hem evi hem de işyeri için ayrı ayrı haklara sahip olabileceği düzenlenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir